niedziela, 6 listopada 2022

Sceny z Rusi Czerwonej według Juliusza Kossaka

Korowaj. Według rysunku J. Kossaka. 

Korowaj (ukr. Коровай, ros. Каравай) – rodzaj kołacza, tradycyjnego, obrzędowego pieczywa pszennego lub żytniego, najczęściej weselnego. W Polsce przejęty z tradycji wschodniej. Był to duży bochen chleba lub specjalny placek ozdobiony dekoracjami z ciasta (zajączki, ptaszki), jagód lub kwiatów. Dekorowany był również formami w kształcie rozet, kwiatów albo słońca i księżyca. Korowaj przygotowywały ostatniego dnia przed ślubem kobiety nazywane korowajnicami, a przy wypieku nie mogli być obecni mężczyźni.

Haiłka. Według rysunku Juliusza Kossaka.

Haiłki to dziecięco - młodzieżowe gry, korowody i towarzyszące im pieśni. Urządzano je na powitanie wiosny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz